Bourgondië staat in de zomer bol van de markten.

Ze zijn er in alle soorten en maten. Van bescheiden vlooienmarkten tot kleurrijke festivals, compleet met muziek, theater en attracties.

De traditie van markten stamt uit de middeleeuwen. De edelen gaven hun bedienden één keer per jaar toestemming alles wat ze op zolders van hun meesters vonden te verkopen en de opbrengsten zelf te mogen houden. Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds de traditie die levendig gehouden wordt in heel Frankrijk.

De meest populaire rommelmarkten zijn de Vide Greniers ( zolder opruimingen). Hier kun je nog echt leuke spullen vinden voor een habbekrats. Van een oude iMac voor 5 euro en kinderspeelgoed voor 20 euro cent tot vintage vonsten als industriele lampen en Design meubilair, je komt het allemaal tegen. Vide Greniers zijn dan ook populair bij de lokale bevolking. Meestal op zondag vaste prik voor ons, waarbij zowel de kinderen als wijzelf ons uitleven. Lekker slenteren en koekeloeren is aan ons Nederlanders tenslotte wel besteed.

Hier zie je de brocante in Saulieu
Image

Een categorie boven Vide Greniers zijn de Brocantes. Ook deze worden bijna wekelijks in vele dorpjes en steden in de omgeving georganiseerd. Hier zijn over het algemeen heel veel leuke spullen te vinden, maar de prijzen zijn vaak een stuk hoger (meestal meer in de grotere dorpen en steden).

 vintage ancien panier wire metal basket bowl france french bayside vintage

Daarnaast worden er ook antiek markten gehouden. Een Antique is bijzonder om doorheen te lopen omdat eigenlijk alles bijzonder en zeldzaam is. Het jammere is dat de handelaren die daar staan de waarde van de aangeboden goederen maar al te goed kennen. Onderhandelen over de prijs wordt minder gewaardeerd en als je pech hebt wordt er entree geheven.

Dan hebben wij ook nog onze overbuurvrouw (de Brigitte Bardot van de straat) die al jaren alle Brocantes in de omgeving afgaat en ons haar schuur met regelmaat laat afstropen om ons huis te vullen met charmante vondsten.

Een prima site om de brocantes rondom uw vakantieadres te vinden vindt u hier.

Niet te verwarren met Nederlandse rommelmarkten. In Frankrijk vindt je altijd wel iets verrassends.

Beloofd.

Volgende week; De wijnroutes in de Bourgogne, deel 1 van 5 delen